Sterfelijk?
home info publicaties zoeken



Status: Klaar, nog controleren     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2001-11-20   


Sterfelijk?


We vragen ons af of de mens sterfelijk of onsterfelijk is. Hierover kunnen felle discussies ontstaan. Er zijn twee kampen die vaak lijnrecht tegenover elkaar staan. Over één ding zijn beide partijen het roerend eens, niet oneens zoals men zou verwachten, maar eens. Wat is dat ene 'ding'? Het voegwoord: OF. Ofwel sterfelijk, ofwel onsterfelijk.

Met het voegwoord EN ziet het er gans anders uit. Niemand twijfelt eraan dat het lichaam sterfelijk is. Maar zijn wij alleen ons lichaam? Zonder geest, wat uiteraard iets anders is dan het lichaam, kan je wat hier staat niet eens lezen, laat staan begrijpen. De mens is niet alleen het lichaam.
De conclusie is dat het voegwoord, OF, gewoon fout is. Nu was er één ding waarover beide partijen het eens waren, en dan is dat nog wel fout ook!

Hiermee is niet alles opgelost. Bestaat er een ziel? Wat is geest? Nog diepe vragen genoeg om het over oneens te zijn.

Waarom kiezen we voor het voegwoord OF? Wie kiest hiervoor? Het (rationele) denken, gekoppeld aan het ego. Kiezen is verbonden met het denken.
Er is ook het hart. Het hart kiest niet, het gaat voor EN.

Wie heeft nu gelijk, 'het hoofd' of 'het hart'? Alweer OF.
Het hoofd en het hart kan je zien als yin en yang, geen yin zonder yang, geen yang zonder yin. Yin EN Yang.

Van waar komt dit voortdurende OF vandaan? Of trekt een scheiding, een scheidingslijn, tussen alles en nog wat (1) onder andere tussen ziel en lichaam. De mens is niet een ziel of een lichaam, maar ziel EN lichaam.



(1) Het zou te ver leiden om hierover uit te weiden.
Zie onder andere het artikel: 'De schaar van Descartes' .




Printvriendelijk